Tuesday, July 23, 2019

Lyset

Jeg tror jeg er humanist, og jeg tror jeg har sett lyset. Et hvitt, blendende lys som fjerner all tvil.

Det handler ofte om rikdom og makt. Det å kunne bestemme over andre mennesker ved hjelp av lover og regler som alle må følge for å få være med i fellesskapet. Autoritet til å utestenge eller drepe de som ikke vil underkaste seg. Dette er felles for flere av de store verdensreligionene.

Religiøse skrifter inneholder det meste; lover, regler, inspirasjon, trøst, lignelser, fortellinger og historier. De er forfattet av menn. De forkynnes stort sett av menn. Menn som beholder sin rikdom og sin makt. Kvinner har stort sett ingen rettigheter.

Altfor mye av konfliktene, overgrepene og terroren i verden skyldes ekstrem utøvelse av religion. Man bruker tekster fra religiøse skrifter omtrent som kommandoer for å gå til krig mot mennesker som ikke har samme tro.

Personlig tro har jeg ingenting imot, så lenge man lar andre få være i fred. Bygg gjerne en kirke eller moske eller synagoge, men ikke bruk mine penger til å gjøre det. Ikke tving meg til å høre på bønnerop på et språk jeg ikke forstår. La kvinner og menn ha samme rettigheter.

Her er et par gode alternativ til all verdens religiøse skrifter: «Alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal også du gjøre mot dem» og «Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre hva du vil».

Alt i alt tror jeg verden hadde vært et bedre sted uten religion.


Kilder:


Followers